Ако је већ далеке 1897. године стара српска влада знала да од шљиве оствари вредан извоз у Америку од 30 милијарди долара и тако Србију избавља из кризе има разлога да се такво залагање очекује и у овом времену, јединствена је порука учесника овогодишњег Сајма шљива у Осечини. У минула три дана у Осечини је оцењиван квалитет. родност и продуктивност свих врста шљива, симбол и понос подгорских домаћина је пожегача, затим прерађевине, као што је пекмез, џем. сушена шљива и српска ''ватрена вода'' - ракија. Отварајући четврти Сајам шљивара у Осечини министар у Влади Србије за економију и њен потпредседник Млађан Динкић је поручио да ова локална заједница може да рачуна на активне мере државе и подстицаје да се воћарство унапређује јер је баш та грана пољопривреде као богомдана за осечинско поднебље.
- Знам да овде на три хиљаде хектара имате милион стабала шљиве, и да је процентуално најзаступљенија пожегача али знам да домаћини желе да прошире плантаже уколико буду сигурни у пласман овог производа. Зато смо баш првог сајамског дана овде отворили нове капацитете за прераду шљива ''ИНТЕМА'', руско-српску фабрику где је посао добило 70 радника, уложено два милиона евра а Влада Србије подржала посебним пројектом из програма СИЕПА са 120 хиљада евра.'' Разлог више да се увећа производња од 7 хиљада тона сушене шљиве у Србији од чега је половина из Осечине! Првом дану сајамске свечаности поред потпредседника Владе присуствовала је више високих званичника међу којима је била Верица Калановић, министарка за НИП, затим гости из Словеније и Македоније, градоначелници градова и општина Србије и бивших југо-република а сајамске штандове са берзом из Лозничког краја имала је Туристичка организација Лознице и овдашња ''Млекара''. Посебну пажњу привукао је специјалитет ''карабан'' од сувих шљива, меда и ораха. Његов рецептор је признати кулинар из Осечине Зоран Младеновић. Добро упућени веле да једна кашичица карабана увесељава и најтврдокорније јер је хранљив и лековит да подстакне имунитет.