Економија


Град Лозница се налази у западној Србији, има површину од 612 км2 и 85.000 становника. Близина границе са Босном и Херцеговином омогућава јој добру саобраћајну повезаност са центрима у региону: Сарајевом, Бањалуком, Загребом, Љубљаном али и другим центрима земаља западне Европе. Са Београдом и Новим Садом је добро повезана саобраћајном инфраструктуром, а планирани су државни инфраструктурни пројекти који ће унапредити геостратешки положај града.
            Статус града са повољним пословним окружењем Лозница је стекла захваљујући многобројним развојним активностима у претходних неколико година, великом потенцијалу у индустријској зони за развој привредних делатности, значајним рудним богатствима, ресурсима у лековитој и геотермалној води као и другим природним богатствима  која чине река Дрина, планине Гучево и Цер, Бања Ковиљача и Бања Бадања али и Јадарска села. Привреду града Лознице данас чине 2680 предузетничких радњи и 913 привредних друштава. Најприсутније привредне гране су: текстилна, дрвопрерађивачка, грађевинска, прехрамбена и машинска индустрија. Голден лејди - италијанска текстилна компанија, Чаброс компани - либанска дрвопрерађивачка компанија и аустралијско британска рударска компанија Рио Тинто су најзаначајнији страни инвеститори на територији града Лознице.

 

 

            Богато културно наслеђе чине знамените личности Вук Стефановић Караџић, Јован Цвијић, Мића Поповић, Александар Саша Петровић, Анта Богићевић. Територија града је богата је и културним наслеђем из праисторије, средњег века али и културним наслеђем из ратова током 20 века.

 
 
            Дринска регата, такмичење у параглајдингу, Дани гљива у Бањи Ковиљачи и друге забавне манифестације  допуњавају природне и културно историјске ресурсе Лознице и чине је занимљивом туристичком дестинацијом. У претходних неколико година реализован је велики број пројекта у свим областима развоја града. Ако се упореди са другим центрима у Србији Лозница је данас град са високим квалитетом живота, ефикасном администрацијом која је поред пословне инфраструктуре коју чини индустријска зоне, изграђених саобраћајница које повезују град са Коридором 10 и комуналне инфраструктуре најзначајнији фактор за епитет града са повољним пословним окружењем. Сви наведени потенцијали доприносе развоју још лепшег и бољег окружења за живот и рад својих грађана. Овај град има визију за будућност а сваког дана чини кораке којима јој се приближава.

 
 
 

Вести
03.Фебруар 2023.
Креће регулација реке Корените
На заједничком састанку који је у Градској ...
02.Фебруар 2023.
За безбедне пружне прелазе
Градоначелник Лознице Видоје Петровић са ...
31.Јануар 2023.
Петнаест година боравишта ...
Пре тачно 15 година на иницијативу ...
30.Јануар 2023.
Наставља се награђивање ...
Градско веће је усвојило решење о ...
30.Јануар 2023.
Са заседања Градског већа
На првом овогодишњем заседању Градског већа ...
12.Јануар 2023.
Семафори на Владића брду
Семафорску сигнализацију на градском ...