Почетна
ИЗРАДА ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ ЗА ПЕРИОД ОД  2024 - 2030. ГОДИНЕ

Министарство културе о Вуковом сабору
- Министар културе Небојша Брадић и директорка Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице Дајана Ђедовић потписали су у Министарству културе Србије Протокол о суфинансирању програма Вуковог сабора за период од 2010. до 2012. године.
На конференцији за новинаре затим је представљен програм овогодишњег, 76. Сабора, који ће бити одржан од 13. до 19. септембра у Лозници и Тршићу. Брадић је истакао да је Вуков сабор престижна и наша најстарија манифестација, чије дуго трајање говори о њеном значају за културу у Србији, али и у ширем европском простору.
            - Верујемо да ће подршка Вуковом сабору из Министарства дати једну поруку која сведочи и о нечему што је тренутни статус Сабора и његова перспектива, рекао је он и оценио да Вуков сабор као традиционална манифестација има једну од најповољнијих измена квалитета у овом периоду.
            - Повезујући се са бројним традиционалним садржајима који се негују у свету, где постоји велики потенцијал за развој у наредном периоду, то је узорна манифестација која поред тога што негује традиционалне садржаје покушава и проналази своје место и мост према савремености. У том дијалогу се налази будући простор за Вуков сабор, изјавио је министар. Он је додао да Министарство оваквим подршкама, као што је Протокол о суфинасирању, указује да није довољно имати манифестацију која само негује наслеђе, већ треба радити на његовој живој трансформацији, улози баштине у овом времену и на перспективи будућег развоја.
            Брадић је похвалио рад Центра за културу "Вук Караџић" и додао да је важно имати такве стабилне партнере, оне који не чекају само подршку "из централе", него имају иницијативу у културном менаџменту у оквиру локалних заједница. Директорка Ђедовић изјавила је да је подршка Министарства културе подстицај за још већи ангажман око Вуковог сабора и подсетила да је читаву деценију трајала борба да би се стекао садашњи статус.
            На свечаном отварању 76. Вуковог сабора биће обележен јубилеј - сто година од рођења Меше Селимовића, кроз изложбу Музеја позоришне уметности о том великану и гостовање Народног позоришта са представом по његовом роману "Дервиш и смрт".
Ђедовићева је навела, између осталих програма, изложбу у Музеју Јадра "Два века боја на Лозници", научни скуп "Творци језика" у Вуковој задужбини, програм "Азбука Европе" у Тршићу.
            Она је најавила да ће на завршној свечаности на отвореној позорници у Тршићу беседу одржати министар Брадић.
            Специјални саветник министра културе и члан Уметничког савета Вуковог сабора Зоран Хамовић изјавио је да су та манифестација и креативни људи који је организују најбољи пример успешне децентрализације.
             - У овој Години књиге и језика, ми смо на њеном почетку - у априлу у Сремским Карловцима отворили Преводилачки центар, а завршићемо је отварањем Музеја језика и писма у Тршћу, најавио је Хамовић.

Вести
03.Фебруар 2023.
Креће регулација реке Корените
На заједничком састанку који је у Градској ...
02.Фебруар 2023.
За безбедне пружне прелазе
Градоначелник Лознице Видоје Петровић са ...
31.Јануар 2023.
Петнаест година боравишта ...
Пре тачно 15 година на иницијативу ...
30.Јануар 2023.
Наставља се награђивање ...
Градско веће је усвојило решење о ...
30.Јануар 2023.
Са заседања Градског већа
На првом овогодишњем заседању Градског већа ...
12.Јануар 2023.
Семафори на Владића брду
Семафорску сигнализацију на градском ...