Početna
IZRADA PLANA RAZVOJA GRADA LOZNICE ZA PERIOD OD  2024 - 2030. GODINE

U zboru i dogovoru čuvamo naš jezik, pismo i državu

Po tradiciji, Himnom Vuku, Stevana Stojanovića Mokranjca i podizanjem saborske zastave,  u nedelju 18. septembra započela je završna svečanost 89. Vukovog sabora. Svečanosti su prisustvovali -  savetnik predsednika Srbije za kulturu Dejan Savić,  akademik prof. dr Jovan Delić, ovogodišnji besednik na Saboru, predstavnici Vlade Republike Srbije, susednih gradova i opština, narodni poslanici, odbornici, članovi Programskog saveta Vukovih sabora, Vukove zadužbine, Matice Srpske, predstavnici Vojske Srbije i brojni građani.
            Upućujući pozdravnu reč gradonačelnik Vidoje Petrović istakao je  da je Vukovo delo, čiji smo nastavljači, danas postalo zapis najboljih u najsrećnijim satima, zapis najboljih umova, kakav je bio i naš pesnik Vasil Vasko Popa, kojem su, povodom stote godišnjice rođenja posvećeni ovogodišnji programi, a koji je, poput Vuka, ostavio nemerljiv zalog dobu koje je odveć stiglo - „Hrabrima da nas povedu u daleki svet i da nas ovde učene opet vrate i zadrže".
            - Ovo je vreme kada se ne događa ništa samo od sebe. I zaista, radimo i živimo ovde u Vukovom kraju za hiljadu đaka koji svake jeseni ulaze u vukovske i dositejevske školske klupe - „skamije", pružamo finansijsku podršku za više stotina akademaca na različitim univerzitetima.  Vera u budućnost koja se može sanjati jedino je moguća kada postoje uslovi za napredak na sveopštem planu. I pored ogromnih ulaganja naše države i Vlade u obrazovanje iz budžeta grada, godišnje se izdvaja više od 500 miliona dinara - istakao  je gradonačelnik.
            - Davno je rečeno da pobednici nikada ne odustaju. I ne samo zato što sebični nikada ništa ne počinju, već i zbog toga što slabi nikada ništa ne završavaju. U tome nas Vukov naum prihvata. Na putu uspeha jedina granica biće naši snovi. Tom porukom našeg predsednika države, Aleksandra Vučića, jedinog saborskog besednika, i sa ovog saborovanja Vuku u čast pozivam vas da u "zboru i dogovoru" gradimo i čuvamo naš jezik, pismo i državu - poručio je gradonačelnik Vidoje Petrović.
            Akademik prof. Jovan Delić, je u svojoj besedi u čast Vuku Karadžiću istakao da je Vuk bio čovek pregnuća, spreman da preduzeti posao dovede do kraja, bez obzira na „otpor materijala", okolnosti i protivnike dok njegova čudesna, lakonska deviza već dva stoleća ohrabruje najbolje Srbe: „Ne da se, ali će se dati!".
          Delić je kazao da su na izradi kritičkog izdanja Vukovih sabranih dela, iza kojeg je stala država, angažovane najveće naučne institucije i najkrupnije ličnosti srpskog naroda i njegove nauke, ali da ni ti odabrani i najeminentniji ljudi nisu uspeli da za pedeset godina obuhvate i kritički na svet izdaju ono što je uradio jedan Vuk Stefanović Karadžić.
            - Ima li savršenije azbuke, odnosno savršenijega pisma, od Vukove ćirilice u kojoj svaki glas ima svoje pismeno, svoje slovo? Šta bi bilo od naše usmene tradicije da nije Vukovoga djela? Te tradicije ne bi bilo. Koja je knjiga temelj novije srpske kulture; njena osnovna knjiga? Vukov Srpski rječnik; velika riznica srpskog pamćenja - poručio je Delić u saborskoj besedi.
            U kulturno-umetničkom delu programa izvedena je predstava „Igre Vaska Pope" u čast stogodišnjice rođenja Vaska Pope.
            Pokrovitelji najstarije i najznačajnije kulturne manifestacije u Srbiji su i ove godine bili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Loznica.

Vesti
03.Februar 2023.
Kreće regulacija reke Korenite
Na zajedničkom sastanku koji je u Gradskoj upravi ...
02.Februar 2023.
Za bezbedne pružne prelaze
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa najbližim ...
31.Januar 2023.
Petnaest godina boravišta ...
Pre tačno 15 godina na inicijativu gradonačelnika ...
30.Januar 2023.
Nastavlja se nagrađivanje ...
Gradsko veće je usvojilo rešenje o ...
30.Januar 2023.
Sa zasedanja Gradskog veća
Na prvom ovogodišnjem zasedanju Gradskog veća u ...
12.Januar 2023.
Semafori na Vladića brdu
Semaforsku signalizaciju na gradskom području Loznice ...