Одштампај
Усвојен буџет Лознице за 2010. годину

Градска скупштина усвојила је Одлуку о буџету за наредну календарску годину. Средства од милијарду 382 милиона и 400 хиљада динара највећим делом намириваће се приходима а што је врло битно град у 2010. годину улази без кредитне задужености при чему нема доспелих обавеза. У нови буџетски оквир биће пренета неутрошена средства из ранијих година од око 95 милиона динара што није мали износ у времену када је штедљивост сваке власти на испиту.
            - Предлог одлуке о буџету који се нашао пред одборницима је инструмент за реализацију даље политике која је у економски кризној 2009. години успешно одолевала свим искушењима а нови буџет за 2010. представља пројекцију општег добра за све грађане Лознице и у служби је одрживог развоја града, истакао је Мирослав Митровић, руководилац Одељења за финансије и друштвене делатности.
            - Лозница је трансферним средствима из владиних министарстава финансија и за НИП добијала бољу подршку од суседних општина. То нису довољно сагледали опозициони прваци у критичким освртима током дебате у градској скупштини  вероватно у жељи да обезвреде рад локалне власти, изјавио је заменик градоначелника Лознице Петар Екмешчић. Он је демантовао и податак изнет иза скупштинске говорнице да је до сада у Лозници издато само стотинак биометријских пасоша, а права информација се врти око бројке веће од  десет хиљада. Екмешчић је подсетио у наводима око реализације буџетских  средстава да су дуж пута Лозница - Зајача прошле године изграђена два моста са прилазима и да ће наредне године на овом потезу бити подигнута још три. Заменик градоначелника  је подсетио да је ''Фармаком'' у Зајачи почео да примењује течни кисеоник као средство за сагоревање што смањује азотна испарења.
            - Паре из Лознице више не одлазе бесповратно него се већ неколико  година новац прилива у Лозницу, биле су речи градоначелника Видоја Петровића у сводној беседи о буџету.
            - Драго ми је што Лозница није испод вишедеценијског шињела Шапца и Ваљева. Данас су ови градови добри суседи јер наша средина и физички и институционално постаје град, навео је градоначелник  уз подсећање да Лозница добија позитиван  имиџ у земљи и још бољи  глас у иностранству.
            - Наш град сигурно постаје модел за мерење успешности рада и живота локалних заједница. Ова скупштинска већина допринела је да се реализују добра дела  која ће будућност најбоље умети да цени. Симболизујући јединство политичког концепта допринели смо да се Лозница извуче из зачеља од десет девастираних општина у Србији и постане средњеразвијени град, истицао је градоначелник Видоје Петровић.
            - Не смемо збуњивати инвеститоре ако желимо да Лозница постане генератор даљег развоја, морамо подизати капацитете Градске управе и јавног сектора, истрајати у конкурсима за нове пројекте који омогућавају већа бесповратна средства. Политика континуитета и успешности сада нам отвара могућност да се амбициозно залажемо да Лозница као лидерски град у Западној Србији институционално ојача  и до подринског окружног центра, закључује градоначелник Лознице.
            -  Сваки динар у новом буџету је пажљиво пројектован и зато сам оптимиста, истакао је у запажањима председник Градске скупштине Јован Тодоровић. Ниједна од важнијих функција буџета није зановљена у мањем износу од претходног а свако задуживање се пажљиво мери потребама и у мањем износу. Ако је туризам компаративна предност за запошљавање онда морамо имати проходан правац од Бање Ковиљаче до  Гучева, што је допринос равномерности регионалног развоја. По Тодоровићевим речима ту су и питања бољег водоснабдевања у 15 месних заједница, даљег асфалтирања путева ка Зајачи, Крупњу, веће инвестирање за подизање балон-сале за фискултуру на Лагатору... Има и нешто што се не налази у буџету али има своју перспективу, зашто да не у пруга од Лознице ка Ваљеву, где би се упослила већа грађевинска оператива са овог подручја. Западна Србија ће према Уставу бити један од седам региона Србије и зато ће прва тачка дневног реда наредне скупштине 30. децембра бити покретање иницијативе да град Лозница буде центар Подринског округа са општинама Мали Зворник, Крупањ и Љубовија, рекао је председник Градске скупштине Јован Тодоровић.